Nyhedsbrev 17. marts 2020 – Derfor går dit vægttab ikke i stå pga. Corona

Det kan være svært at holde motivationen til at holde en sund kost oppe i disse corona-tider – fordi ofte hænger motivationen til en sund kost sammen med, at man træner – for så er der ligesom en mening med det hele ik?

Men lad os prøve og kigge på, hvordan dit vægttab ser ud over en uge, MED og UDEN træning!

Hvor meget mad kan en en gennemsnitlig kvinde spise på en uge – uden at tage på?

Et gennemsnitlig kvinde, 35 år, 166høj, som har et stillesiddende arbejde, og træner 3x i ugen, hun har et ligevægts indtag på ~2000 kcal om dagen, svarende til 14.000 kcal på en uge – med andre ord kan hun spise 14.000 kcal på en uge, og forvente, at hun holder sin vægt stabil, såfremt hun træner 3x!

Hvad så, hvis hun gerne vil tage sig?

Det betyder så også, at hvis hun gerne vil tabe sig 1/2 kg om ugen, så skal hun spise ca. 1500 kcal om dagen (500 kcal i underskud om dagen, bliver til 3500 kcal underskud på en uge, som svarer til et vægttab på 1/2 kg)

1500 kcal om dagen svarer til 10.500 kcal på en uge, så dvs. at hun kan spise 10.500 kcal på en uge, træne 3x på en uge, og så forvente at hun taber sig ca. 1/2 kg om ugen.

Hvis vi så fjerner træning fra denne ligning, hvad sker der så?

Lad os sige at en gennemsnitlig træning på 55-60min for en kvinde, hvad end det så måtte være, forbrænder ca. 450-500 kcal.

Det er næsten 1500 kcal på en uge, som du IKKE længere forbrænder. – det betyder altså nu, at du ikke længere har et kcal underskud på 3500 kcal, men i stedet for et kcal underskud på 2000 kcal set over en uge.

Med andre ord: Du er stadigvæk i et kcal underskud – du vil fortsat tabe dig!!! 🙂

Det helt samme regnestykke kan man lave som mand, bare med ~2500kcal i stedet for 2000 kcal.

Konklusion.

Så vi kan altså konkludere at;

1) Nej, dit vægttab går ikke i stå, fordi du ikke træner.

2) Ja, det går lidt langsommere, hvis du ikke længere dyrker motion i løbet af ugen.

3) Du vil kunne opretholde dit vægttab i samme tempo ved fx at; øge din NEAT (gå flere skridt dagligt, cykel i stedet for at køre bil), dyrk anden motion, hvad end det er hjemmetræning, motions cykling, løb eller andet)

4) Du behøver ikke spise mindre, fordi du træner mindre nu, men det er heller ikke forbudt at gøre det

5) Den eneste grund til, at du stopper med at tabe dig, det vil være, at du ser den her periode, som en grund til at spise ekstra godt/meget mad!

Hold hovedet højt – det her ændrer INTET for dig og dit mål/vægttab – og slet ikke for dig og din mad!

God fornøjelse med hjemmetræningerne 🙂

Dbh

Jonas