06. oktober 2022 – Har du brug for mere mad på de dage du motioner?

Skal dit mad indtag være det samme alle dage?

Når det kommer til vægttab, så har mange fanget at det handler om kcal ind vs kcal ud.
Altså, hvor meget du propper i munden, kontra hvor meget brændstof du bruger på at bevæge dig.

Og det er fuldstændig korrekt.

Derfor er der også mange af jer derude, som går utrolig meget op i, hvad jeres puls-ur fortæller jer, at I forbrænder.

Enten når I skal finde ud af, hvor meget I skal spise, eller når I skal vurdere på, om i generelt bare er i et kcal underskud.

Så med det i mente, lad os kigge på det et pr forskellige problemstillinger omkring det her.

Skal du indtag af mad veksle afhængig af, hvad du laver?

Det helt korte svar er NEJ – det skal det ikke.

Dit kcal indtag bør være lineært fordelt hen over ugen, og ikke tage højde for, hvad du laver fra dag til dag, fordi hvad du laver fra dag til dag, det vil altid varierer alligevel, så hvis vi skulle tage højde for det, så ville vi godt nok gøre tingene komplicerede for os, og er der noget, vi ikke ønsker, så er det at overkomplicere et vægttab – vægttab er ikke nemt, MEN det er simpelt – så lad os holde det dét.

Et eksempel er jo, at det er meget normalt, at der er et pr 1000 skridt til forskel på, hvad man går fra dag til dag, nogle dage går du 12.000 skridt, andre dage 8000 skridt, og nogle helt tredje dage får du måske gået 17.000 skridt – din forbrænding er selvfølgelig ikke den samme alle disse dage, men igen, vi er tilbage til, at hvis vi også skulle regulere efter det, så ville det godt nok blive et stort projekt for os.

Jeg indtager 1500 kcal dagligt, men mit ur siger jeg forbrænder 2200 kcal?

Først og fremmest, så er vi nød til at stoppe med at tillægge uret den her magt – fordi i langt de fleste tilfælde, så er det hamrende skævt – især de her “daglige kcal estimeringer” – og ja, det gælder også selv om dit ur har kostet 5000 kroner eller mere.

Det er fint, at tracke en workout, og se hvor meget du forbrænder under den – ikke at det er super vigtigt, men det er fint med noget data – men hvad den siger hele dagen igennem, det kan vi ærlig talt ikke bruge til det store.

Vi ved ikke, om du har lagt mærke til det – men nogle af de her ure, de tracker også kcal forbrændt anderledes, alt efter om du har sat en workout igang eller ej.

Så long story short: Det fedt, at du er aktiv, bliv ved med det, men ihft. dit vægttab, så ha’ mindre fokus på kcal ud, og mere fokus på kcal ind – det er langt mere effektivt.

Det er ikke for sjovt, at vi ser folk, som ikke er voldsom aktive, men som logger deres kcal ind tabe sige effektivt, hvor vi også ser en masse, give den max gas nede i fitness centeret, og som går sindssyg meget op i deres kcal ud, men som alligevel ikke rykker sig.

You cant outtrain a bad diet – sorry to say.

 

Hvad skal du så gøre?

Kend dit ligevægtsindtag, så har du et noget at gå efter med din mad – ikke at det bare er universalt rigtig/et facit, MEN det giver dig et udgangspunkt til at etablere nogle måltider, som du periodisk kan tracke, og periodisk kan køre på de rutiner, du bygger omkring det.

Det her ligevægtsindtag, det beregner du pga. at en estimering af dit ugentlige aktivitets niveau – dvs. det skal ikke have noget med dit puls ur at gøre, men nærmere hvor aktiv du forventer at være over en hel uge.

Så får vi et udgangspunkt, en estimering at køre efter, og så kan vi regulerer derfra.

BEREGN DIT LIGEVÆGTINDTAG HER

Men long story short: Du behøver ikke spise ekstra, bare fordi du har givet den ekstra gas i fitness.
Hvis du har trænet lidt ekstra, gået lidt ekstra eller lign. så generer det blot et større kcal underskud for dig, og det vil jo faktisk rigtig gerne have, når vi vil tabe os – og kan vi se, at det er en tendens, at du bliver ved med at være “mere” aktiv, og at du taber dig hurtigt, og at du bliver mere sulten pga. det – så kan man øge dit kcal indtag en smule, for at imødekomme dette! 🙂