25. august 2022 – Er mave træning spild af tid?

Mave træning – spild af tid eller ej?

Du kan garanteret nikke genkendendetil det her med, at du giver den fuld gas med mave træningen, måske endda dagligt, men alligevel kan du bare nul og niks se på din mave.

Den bliver ikke fladere, der er stadigvæk samme lag fedt på, og mave musklerne bliver hvertfald ikke tydligere.

Ufatteligt med tanke på den muskel ømhed som du har haft i maven de sidste dage eller uger, ik?

Mave træning af de forkerte årsager

Træning af din mave har sin plads i vores træningen, ligesom enhver anden muskelgruppe har det – men udfordringen for mange det er, at de træner deres mave intensivt at de forkerte årsager.

Du kommer ikke til at få en mere flad mave af at træne din mave, men tilgengæld så får du en stærkere mave/core, og det er helt sikkert værd at tage med, især med tanke på den arbejdsstilling, som rigtig mange har.

Men hvis du træner din mave intensivt, sågar dagligt hører jeg om fra tid til anden, for at få en flad mave, så er jeg bange for, at du spilder din tid, fordi at få en flad mave, eller sågar markeret mave, det kræver andre fokus punkter, end bare at træne din mave.

3 grunde til mave træning er overvurderet.

Som sagt, så kan mave træning sagtens have sin plads i din træning, men med tanke på hvorfor langt de fleste af jer rent faktisk træner mave, så er det bare overvurderet, fordi der var en række andre ting, som du i stedet kunne bruge din tid på, og så få tilsvarende mere ud af din tid og din træning, og komme tættere på dit mål.

#1 Det forbrænder bare ikke særlig mange kcal

Ja…. Det brænder da i maven, når du er igang, og du har måske ømme mave muskler næste dag, når du griner.
Men det vi ved omkring at få en flad mave, det er, at det står og falder med et kcal underskud (læs min guide til at få en flad mave her)

Men når alt kommer til alt, hvor hårdt er det så, det det de mave træning? Hvornår har du sidst langt i gulvet med en galoperende puls pga. din mave træning? – Aldrig? Nej okay – tænkte det nok!

Din mave er en muskelgruppe, så at træne den gennem målrettet mave træning, det træner en meget lille del af din krop på en gang. hvorfor det ikke generer særlig meget puls heller.

Med andre ord, så kunne du forbrænde langt flere kcal set over en uge, på den halve eller hele time, som du bruger på mave træning, og dermed bidrage mere til dit kcal underskud-

#2 Du træner din mave gennem andre øvelser

Hvis du ellers træner resten af din krop med en eller anden form for styrke træning, hvad end det er hjemmetræning, træning med frie vægte i fitness centeret, eller diverse hold træninger man kan tillade sig med en eller anden form for vægt også, så træner du også din mave igennem disse øvelser.

Fx hvis du laver en eller anden form for squats ala den her, eller den her, eller den her, så aktiverer det din mave rigtig meget, eller hvis du dødløfter ala det her, eller det her, så træner du også din mave!

Det kan også være, at du træner din overkrop med et pr håndvægte som her, eller her, så træner du også din mave!

Med andre ord, ved at vælge klassiske øvelser, så træner du større dele af din krop på engang, inkl. din mave – og det er langt mere værd for dit vægttab, eller ønske om en flad mave, end mave træning i selv er.

#3 Vi har alle mave muskler under fedtet

Den 3. ting som er værd at forholde sig til, før du bare giver den gas med din mave træning, det er, at  vi har alle sammen mave muskler i forvejen.

Uanset om vi træner mave eller ej, så har vi det.
Men det er mængden af fedt på din krop, som bestemmer om din mave er tydelig, ikke hvor meget du træner din mave.

Ligesom enhver anden muskelgruppe bliver større, hvis man træner den mere mere og mere belastning over tid, så gør maven det også – dvs. du kan godt træne dine mave muskler større – men det ændrer ikke på, at de kun er synlige, hvis du har en vis mængde fedt på din krop, og så er vi tilbage til, at for at det skal kunne lade sig gøre, at man har så lidt fedt på kroppen, at mavemusklerne skal kunne ses, og skal det ske, så er der bare ting, som er mere væsentlig at fokusere på, end at træne din mave – som fx  at gå flere skridt, lave mere cardio eller styrketræne en anelse mere eller sågar hårdere.

Mave træning har sin plads

Til sidst er det vigtigt at pointere igen, at mave træning kan sagtens have sin plads i din træning.

Men det skal være fordi, at du enten 1) gerne vil styrke din core, enten pga. din hverdag, eller for at styrke dig selv til andre komplekse øvelser, eller til anden sport fx, eller 2) for et fåtal kunne det være fordi, at man allerede har været i en super lav fedt%, og har kunne vurdere, at ens mave godt kunne trænge til lidt mere kærlighed for at få mave musklerne større og tydeligere en anden god gang, man er i en lav fedt% – men dette kan man kun vide, altså hvor dybe/store ens mavemuskler er, hvis man rent faktisk har haft en super lav fedt%, og det er der selvfølgelig kun et fåtal, som rent faktisk ved/har haft.