26. juli 2022 – 3 grunde til dit vægttab fejler igen og igen

Derfor mislykkedes dit vægttab

Information og guidelines til vægttab har aldrig været mere tilgængelig, end hvad det er lige nu.
Der bliver delt så mange gratis tips, tricks og madplaner ud.

Så når vi modtager henvendelser fra nye kunder, så spørger vi dem altid om, “hvad har stoppet dig fra at gøre noget ved det indtil nu”.
Og de svar vi modtager, er der en rødtråd igennem. Fordi tro det eller ej, så er det faktisk mange af de samme ting, som rigtig mange af jer derude forsøger jer med, og også mislykkedes med.

Så idag vil vi kigge lidt nærmere på, hvad det er, som mislykkedes i mange vægttab derude

#1 Baren sættes for højt

Først og fremmest, så er problemet, at rigtig mange vil alt for meget, og også gerne alt for hurtigt.
Vægttabet skal helst kick startes med 120 km/t, og den første måned skal der ikke smides under 5kg.

Og jaja, fair nok – vi kan jo sagtens forstå præmissen om, at man føler, at der lang vej igen, og derfor har brug for et ryk til starte med, for at føle at man kan kommer nogle vegne.

Problemer med det her er bare, at fordi det her skal ske, så graver mange sig ned på meget lidt mad, eller forventer rigtig meget bevægelse/træning af sig selv.
Det resulterer i, at man hurtigt føler, at det man gør er utilstrækkeligt, fordi man ikke kan holde de få kcal, eller holde træningsaftaler med sig selv, og det der med ikke at overholde egne forventninger eller aftaler, det har det bare med at være noget, som avler flere negative ting/tanker, som over tid påvirker din indstilling og lyst til et vægttab rigtig negativt.

Løsning: Sigt efter et moderat underskud, og hvis du ikke har motioneret længe, så beregn dit moderate underskud uden at stille krav til bevægelse, så bevægelsen kan være det, som gør dit vægttab går tilsvarende hurtigere, i stedet for din bevægelse er en forudsætning for dine resultater.

#2 Unødvendige restriktive planer 

Vi berørte det kort i punkt #1, men her tager vi den lidt mere grundigt.
Alt for mange kører med alt for restriktive tilgang til maden – lad os komme med et pr eksempler:

1. Unødvendigt lav kcal indtag (11, 12, 13 eller 1400 kcal – det giver sjældent mening at starte helt hernede!)
2. Urealistisk tilgang til, hvad du må og ikke må spise, og udlukning af bestemte fødevarer.
3. Alt for restriktiv kcal tælling eller madplan – at sidde og tælle/veje dine kcal med din familie til aftensmaden fx, det kommer heller ikke til at holde – og er det virkelig det signal du gerne vil sende til dine børn?

Hvis du gerne vil have, at dit vægttab går hurtigt, så er den klart meste effektive måde: At du overholder aftaler med dig selv, at du har en realistisk plan, du kan føre ud i livet.
Det er lige meget, hvor fin og flot den ser ud på papir, men hvis du ikke kan føre den ud i livet, så kommer du ikke til at tabe dig hurtigere af dete.

Løsning: Lad vær med at tro, at mindre er bedre. Igen, start med et moderat kcal underskud. 5-700 kcal max om dagen jf. dit teoretiske ligevægtsindtag (beregn dit ligevægtsindtag her) – hold dig fra midlertidige tiltag, og find ro i at nyde en portion aftensmad med din familie, uanset hvad der serveres.

#3 Manglende tålmodighed

Den sidste ting, som knækker motivationen på langt de fleste af jer, det er manglende tålmodighed.
Igen er vi tilbage til nogle urealistiske forventninger til sig selv.

Husk nu, at hvis du har brugt årevis på at tage 20 kg på, så kan du ikke forvente, at du smider det på et pr mdr bare.

Rigtig, rigtig mange af jer derude har faktisk fat i noget rigtig godt, men bliver ganske enkelt bare ikke ved med det længe nok!
Især fordi at I (ganske naturligt) møder nogle plateauer på vejen.

Det vigtige er her at huske på: hvis du gør, hvad du hele tiden har gjort, så stopper det ikke med at virke.

Så hvis du over de sidste 7 uger har tabt fx 600g om ugen, så ved vi (!!!!), at dit kcal underskud er mere end 3500 kcal hver eneste uge (fordi ellers taber du dig ikke den mængde gentagne uger) – hvorfor at dit kcal underskud ikke pludselig forsvinder fra den uge til uge til den, hvis du fortsat gør, hvad du plejer med din mad, og bevæger dig som du plejer.

Reduktioner i mad, eller større optrapninger af træning/motion er meget sjældent en nødvendighed i et gennemsnitlig vægttab.
If it works, its works – so keep at it!