5 august 2022 – “Positive adfærdsmål” vs “negative adfærdsmål”

Skab succes med dine adfærdsændringer, gennem positivt-ladet og motiverende adfærdsmål.

Du kender helt sikkert til tankemønstre ala nedenstående:

  • “Nu må jeg ikke spise x,y,z”
  • “Nu skal jeg spise mindre stivelse”
  • “jeg skal være mindre inaktiv”

 

Istedet for en restriktiv og til tider negativ tilgang og klang til dit vægttab, så prøv i stedet med en mere positiv og handlingsorienteret vej til et vægttab med “GØR-mål”. Altså en tilgang om hvad du gerne vil gøre mere af, og på den måde en mere motiverende strategi. 

Ved at fokusere på hvad du skal gøre i stedet for hvad du skal undgå, øger du dine chancer for succes og får en bedre oplevelse.  Det er demotiverende med en stor opsætning af alle de ting vi “ikke må” eller skal undgå. 

“JEG VIL GØRE MÅL” VS JEG VIL UNDGÅ UNDGÅ MÅL

Den primære forskel på gøre- og undgå-mål er, om du forsøger at gøre eller ikke at gøre en handling.  

”Gør”-målene kendetegnes ved at du opfordrer dig til at gøre en handling, som f.eks. at spise mere frugt og grønt eller eksempelvis bevæge dig mere.  

”Undgå”-målene er i modsætning til gør-målene et forsøg på undgå bestemte handlinger som f.eks. ikke at spise stivelser, ikke at sætte dig på sofaen eller ikke at spise snolder.   

Gør-målene er en mere positiv-ladet oplevelse og mere motiverende ifht målsætningen og er som regel også forbundet med flere positive følelser, tanker og selvevalueringer end “jeg vil undgå” mål.

Derudover indikerer forskning fra 2020 (2) at personer med fitnessrelaterede ”gør-mål” havde større succes en dem som havde ”undgå-mål” 

Eksempler på “JEG VIL GØRE MÅL”

  • “Jeg vil gerne spise mere frugt og grønt” – Eksempelvis “jeg vil gerne spise 3 stk frugt om dagen”
  • “Jeg vil gerne spise kartofler, ris eller pasta svarende til en håndfuld til aftensmaden”
  • “jeg vil gerne motionere/træne 2 x om ugen”

 

Faktisk viser et studie fra 2020, at mennesker der gør brug af  “jeg vil gøre mål” sat op i mod “jeg vil undgå” mål er bedre stillet ifht at nå deres mål, og har mere succes med deres vægttab. Vi ved i praksis også hvor stor forskel det gør, at vores handlinger bliver mere positivt ladet.

Studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33296385/