08. september 2022 – Er du afhængig af sukker?

Kan man være afhængig af sukker?

Det er vi mange danskere, som man mener, at man kan, eller det er hvertfald sådan, at vi omtaler det, når vi snakker om det – især i forbindelse med et vægttab, eller mangel på samme.

Men du vil nok blive overrasket over svaret! – for der er faktisk ikke noget videnskab, som underbygger den afhængighed – hvert fald ikke som værende en stofafhængighed.

I 2016 udkom et “review” fra European Journal of nutrition, kaldet “Sugar addicition: the state of the science”, som kort og godt har den konklusion at;

Eksistensen af Sukkerafhængighed hos mennesker er ikke underbygget videnskabeligt”

Det man i stedet for peger på, det er, at sukker kan være stærkt vanedannende.

Og når vi har med vaner at gøre, så har vi med en “adfærd” at gøre. Og man kan godt have en adfærdsafhængighed, i dette tilfælde en sukkerafhængighed.ret vigtigt at skelne mellem de 2!

Det bliver lidt kringlet nu, I know, men bær over med mig!

Long story short;

Sukker er en mad vane, som du har, og så skal derfor også behandles, som enhver anden vane, du ønsker at bryde, skal behandles, og ikke som et stof, som du skal udrenses for.

Du er ikke afhængig af bestemte fødevarer (som fx sukkerholdige ting), men du kan sagtens have en spise afhængighed, og en spise afhængighed beskriver en adfærdsafhængighed – IKKE en stofafhængighed.

Det ved vi ved om vores madvaner, det er, at de kan brydes, men det kræver, at  vi arbejder med dem, og hvad vi også ved om vaner generelt, det er, at det er ikke noget, som kommer til at ændre sig permanent fra én måned til en anden, derfor vil du med overvejende sandsynlighed opleve tilbagefald undervejs, hvor du kommer til at spise sukker igen, og det er det, som man forveksler med værende en afhængighed af sukker, hvor det egentlig “bare” er fordi, at det er hammer svært at bryde en vane, og når vi skal bryde vaner, så ser vi altid tilbagefald undervejs.

 

Hvordan skal du implementere sukker i dit vægttab?

Er du endelig nået frem til konklusionen, at det er ikke holdbart for dig, at køre “sukkerfrie vægttab”, fordi det holder ikke alligevel, og er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til dit indtag af sukker, når du gerne vil tabe dig?

Så er det netop en af emnerne, så vi bruger en del krudt på at uddybe, og lære dig, i vores vægttabs E-Bog “12 ugers vægttabs forløb”.

Du kan lige få 20% på netop vores E-Bog, hvis du shopper den her i weekenden med rabatkoden “20procentoff

Køb E-Bogen via linket her