21. sep 2022 – Kcal tælling: Tæl alt alle dage, eller ingenting ingen dage

Mellemtingen mellem at tælle alle dage, og ingen dage!

Vi har i den sidste tid har meget fokus på både det her med tiden efter vægttab, at slippe kontrollen, men også det her “enten/eller” fænomen, som præger mange vægttab, ja faktisk begrænser mange vægttab!

Så idag vil vi skrive lidt om det her med at slippe kcal tælling, uanset om det er undervejs i et vægttab, eller om det efter et vægttab, eller hvad det nu er!

Fordi det er sådan, at der forelægger en tendens til, at enten så tæller man alle dage, eller så tæller man slet ikke.
Eller enten som er man super skarp på sin mad alle dage, og ellers kører man alt på øjemål.

Forskellige scenarier

Der er nogle forskellige scenarier, som vi gerne vil komme ind på her.

Det første scenarie er under et vægttab. Fordi tit og ofte så smuldrer præcisionen af kcal tælling i et vægttab, den der indsats man lægger i det til at starte med, den forbliver ikke den samme under hele vægttabet. Og det er også helt okay. fordi det er ikke nødvendigt, at du skal veje og tælle alt ned til grammet i et vægttab, for at tabe dig.

Fordi vi vil også gerne udfordre dig med at slippe din plan, så du kan lære, at det er okay ikke at følge planen 100% hele tiden.
Men for mange der betyder det, at man efter en indledende meget præcis periode med fremgang, ender i en periode, hvor man ikke gider tælle alt hele tiden, fordi det bliver simpelthen for omstændigt, og når man så har kørt noget på øjemål i længe nok, så begynder portioner aaaaltid at skride lidt, at blive lidt større end vanligt, og for mange der forklarer det faktisk, hvorfor tingene nogle gange stopper med at virke – simpelthen fordi du nu indtager flere kcal, også selv om du i din kcal tæller estimerer, at det gør du faktisk ikke.

Så det vi bare gerne vil frem til her, det er, at JA!!! – det er så fint, at du slippe den præcise kcal tælling, men husk på, det behøver ikke være enten/eller – en mulighed kunne i stedet for være, at du trapper ned til 1, 2 eller 3 dage i din uge, hvor du fortsat er meget skarp.

Fordi når du har de der dage i løbet af din uge, hvor du er mere præcis, så får du hele tiden frisket op, hvordan din portioner ca. er, så du bedre kan estimere øjemål. Og hvis du kun gider gøre det én dag i ugen, så gør det – fordi det betyder noget, at få det genopfrisket ugentlig,  og det er alligevel en ret lille investering i dit vægttab, hvis det betyder fortsat fremgang, og at meget andet kan gøre på gefül ik?

Tiden efter vægttab

Et andet scenarie er tiden efter vægttab. Som vi har berørt tidligere, adskillige gange, fx HER og HER
Det her med, at ja…. Hvis du slipper alt kontrol på én gang, så bliver det svært at vedligeholde.

Hvis du har været standhaftig med kcal tælling i hele dit vægttab, så kan du ikke forvente, at du bare lige kan slippe det fra den ene uge til den anden, når du står på den anden side af dit vægttab.

Det er nød til at foregå over en udtrapnings proces, hvor du gradvist slipper kontrollen – og jo mere kontrolleret du kører denne proces, jo bedre.

Fx hvis du har talt ALLE kcal i dit vægttab hele vejen, så kunne det give mening, at du starter med at slippe din tracking af din aftensmad (går over til 1 portion), og at du slipper kcal tælling én dag om ugen, hvor du ikke spiser andre ting, end du plejer, men simpelthen bare spiser, det du plejer at spise, men bare undlader at både veje og tracke det i app.

Når du føler dig godt tilpas i det, så øger du så meget én dag igen. og sådan fortsætter processen.

Med andre ord, også her er det ikke enten/eller med din kcal tælling – det er ikke sådan, at enten så fortsætter du med at tælle kcal, på den anden side af dit vægttab, og ellers gør du ikke. Nop, der er altså en mellemting.

Jo bedre du bliver til at tage afstand til alt enten/eller tankegang, og det gælder faktisk alle livets aspekter, jo mere stabilt et vægttab, jo mere stabil en træning, jo mere stabilt et humør, osv. osv, får du.